STOP violenței împotriva femeilor!

Partidul PACE întotdeauna va milita pentru respectarea drepturilor femeii, pentru o viață trăită în Pace, liniște și siguranță! Vom spune NU Violenței asupra femeilor!.
De Ziua Internațională pentru eliminarea Violenței asupra Femeilor, în incinta sediului PACE, a avut loc un seminar susținut de colega noastră, doamna Irina Struțescu, Magistru în Drept.
În cadrul seminarului, au luat cuvânt:
– Valentina Geamănă – Cofondator PACE și Vicepreședinte Relații cu Diaspora;
– Tatiana Bordeianu – Șef Departament Politică Externă și Integrare Europeană.

 Scopul și ideea de bază a seminarului constă în faptul că violenţa împotriva femeilor reprezintă o încălcare gravă a drepturilor omului, care totusi continuă să fie foarte răspândită în întreaga lume. Trebuie să schimbăm percepţia greşită potrivit căreia hărţuirea sau violenţa la adresa femeilor este un comportament normal şi acceptabil. Avem cu toţii responsabilitatea de a spune „nu”, de a respinge în mod deschis actele de violenţă sau hărţuire şi de a sprijini victimele.
Violența asupra femeii, este una dintre cele mai răspândite încălcări ale drepturilor omului din lume.
În măsură mai mare sau mai mică, se petrece în toate țările din lume , indiferent de etnie, rasă, vîrstă, mediul social, venit sau nivel de educație.
Una din formele de violență este violența fizică – care prin lege este definită ca vătămare intenționată a integrității corporale ori a sănătății prin lovire, îmbrîncire, trîntire, tragere de păr, tăiere, ardere, strangulare, mușcare, în orice formă și de orice intensitate, prin otrăvire, intoxicare sau alte acțiuni cu efect similar.
Violența psihologică
Dragi femei, faptul că nu ești bătută sau nu ai vânătăi, nu înseamnă ca nu ești victima unui abuz.
Se vehiculează că abuzul fizic este mai grav decât cel emotional, doar din motivul că violența fizică te poate duce la spital și te poate lăsa cu leziuni corporale.
Dar semnele și urmările abuzului emoțional sunt foarte reale și adânci, din contra, abuzul emoțional poate fi la fel de traumatizant cu efecte adverse pe toată durata vieții.
Dacă te afli în una din situațiile următoare trebuie să te alarmezi că nu e în regulă…
Deci nu este normal să:
– Ai sentimentul de frică față de soț, prieten(partener)
– Eviți discuțiile pe anumite subiecte pentru ca ți-e frică să îți enervezi partenerul, îți este frică de reacțiile care le poate avea.
– Ai sentimentul că nu ești bună la nimic, nu reprezinți nimic ca personalitate.
– Crezi ca meriți să fii ponegrită, să ai la adresa ta vorbe discriminatoare și murdare.
– Eviți să faci chestii ce ar putea duce la conflicte sau care ar putea să-l supere pe partenerul tău.
– Îți subminezi dorințele și faci ceea ce vrea doar partenerul tău
– Nu îți permite să ai grijă de tine, să faci sport sau alte oricare activități care în mod normal le-ai face.
– Ești amenințată cu moartea sau cu răfuială fizică de partener în cazul în care vrei să încetezi relația. Aceasta îți generează frica și te impune să accepți această relație.
Violența economică
Totodată partenerul te poate abuza economic astfel nu este normal dacă:
– Îți controlează finanțele;
– Să nu ai acces la bani, să te oblige sa dai explicații pentru fiecare ban cheltuit;
– Să iți refuze accesul la lucrurile strict necesare, precum: hrană, haine, medicamente, adapost;
– Să își bată joc prin lipsirea de surse financiare.
– Să-ți interzică să lucrezi sau sa-ți alegi domeniul în care vrei să activezi;
– Să-ți batjocorească locul de muncă, să fii sunată în continuu pentru a te stresa sau controla permanent.
– Să îți ia salariul ca să nu poți să gestionezi banii după propria considerație.
Este o greșeală enormă cînd se vorbește că Violența există numai în familiile sărace sau cu nivel scăzut de educație.
Toate cercetările arată că frecvența și gradul de manifestare a violenței nu depind nici de nivelul socio-economic, nici de cel educațional, căci violenta apare în toate straturile sociale și la toate nivelele economice și de educație.
Cum se manifestă violența domestică la nivel de stratificare socială medie sau superioară:
Partenerul de obicei deține funcții de conducere sau funcții importante care îi denotă autoritatea pe toate dimensiunile și sferele sociale și economice.
Soția este maltratată în funcție de caz la caz prin violență domestică atît fizică, sau psihologică sau financiară. În unele cazuri se regăsesc toate formele de violență luate împreună.
Partenerul(agresorul) se folosește de poziția sa socială și amenință victima (soția) că în cazul în care ea va vorbi despre violența propriu zisă ea va fi:
1. Declarată psihic bolnavă.
2. Va fi discreditată social în fața familiei, prietenilor, locul de muncă… toate platformele unde victima(soția)are un statut.
3. În cazul în care au afaceri comune, soția(victima) este amenințată și impusă de a semna acte de transmitere a afacerii pe numele agresorului, în caz de refuz este amenințată cu moartea, răfuială fizică sau psihică.
4. Este amenințată că va fi decăzută din drepturile părintești folosind pîrghiile sociale de influență.
5. Faptul că agresorul plînge și își cere scuze asta este tot un factor de manipulare pentru a readuce victima în zona de confort a agresorului.
6. Este privată de resursele financiare, bunuri, bijuterii, îmbrăcăminte, de care anterior dispunea pentru ai demonstra inferioritatea și a o destabiliza psihologic pentru ca să-i demonstreze că ea nu reprezintă nimic fără el.
7. Va găsi toate metodele psihologice de intimidare a soției(victimei) în public pentru a distruge personalitatea.
Totodată este foarte tristă situația că acești agresori își astupă actele de violență prin cunoștințele care le au la nivel înalt(prieteni, cumetri), și li se trece cu vederea acest fenomen care de altfel, nu este altceva decât răspundere penală.
Și femeia este în situația cînd nu are acoperire legală și nu este asigurată de un procesde justiție legal. Singura ieșire din situație a acestor femei este să lase și casă și bunuri, să ia copiii și să fugă deoarece statul nu o asigură nici într-un fel pentru că există fenomenul corupției și se hotărăsc toate întrebările, dosarele în favoarea agresorilor.
Dragi femei este doar alegerea dumneavoastră de a trăi capturate în violență sau să Luați viața în mâinile voastre prin decizii ferme, și să vă asigurați libertatea, fericirea voastră și a copiilor voștri.
Doar de tine depinde ce viață trăiești!
Trăiește-ți propria viață!
Fii mîndră de tine și copiii vor trăi fericiți!
Ești singura care poate să-și decidă soarta!
Vă încurajăm să ne trimiteți opiniile dumneavoastră. Luați legătura cu reprezentanții PACE - partidulpace@gmail.com

Adresa: Chișinău, str. Alexei Sciusev 80A
Email: partidulpace@gmail.com
Telefon: +373 22 270890
Telefon: +373 67 270890

PARTIDUL ACASĂ CONSTRUIM EUROPA © 2021