„Profesorii Pace din diferite raioane ale țării și capitală se implică în soluționarea problemelor grave din educație”

„Fără școală să nu aștepte nimeni nici părinți buni, nici fii buni, și prin urmare nici stat bine organizat și bine cârmuit și păstorit”. Ion Heliade Rădulescu.

Împrejurările actuale impuse de declanșarea epidemiei au perturbat întreg sistemul educațional și cel de învățământ nu doar din țară, dar și din întreaga lume.
Conform ultimelor statistici, 1,6 miliarde de elevi, studenți din peste 190 de țări de pe întregul glob au fost afectați de aceste circumstanțe în procesul de învățare.
Închiderea școlilor și instituțiilor de învățământ au avut impact asupra studenților în special din țările slab dezvoltate.
În timp ce sistemul, și așa cu lacune și fisuri, autoritățile, în această situație de epidemie, au decis să ignore în loc să se mobilizeze și să investească în învățământ.
Partidul Politic Acasă Construim Europa, conștientizează criza uriașă din sistemul de învățământ din țară, gravitatea acesteia dar mai ales, consecințele ce vor urma dacă nu se vor găsi soluții urgente de soluționare a problemelor din acest sistem.
Prin urmare, printre cele mai strigente probleme ale sistemului de învățământ din prezent, identificăm:
– Insuficiența cadrelor didactice în școli, în special a celor calificate
– Observăm un cerc vicios în mediul educației pe aria buget și metodologia de studii. Și aici autoritățile ar trebui să intervină cu măsuri concrete
– Atitudinea inacceptabilă care există la moment față de profesori
– Accesul tinerilor specialiști la educație este limitat din lipsa tehnologiilor informaționale moderne
– Procesul de la Bologna vine, de fapt cu metode de gestionare a studiilor superioare în favoarea studentului și a cadrelor didactice, însă interpretarea superficială a acestuia a dus la limitarea în dezvoltare a procesului de studii superioare și postsuperioare.
– Profesorii bolnavi de COVID, au fost obligați să facă voluntariat lecții online pentru că este insuficiență de cadre didactice și Nu au fost remunerați.
– Știm că în special profesorii din sate sunt nevoiți să lucreze la pământ, iar cei de la oraș să ofere alte servicii, doar pentru a-și asigura chiria și alte necesități vitale.
– Peste 3000 de cadre didactice din țară merită anvansarea în gradul didactic dar, administrația și ministerul îi presează și nu le permit pentru a nu le achita în plus.
– Statul se plânge de lipsa resurselor financiare pentru a promova și dezvolta sistemul educațional, dar în același timp nu înterprinde nimic, doar merge pe aceleași cărări deja demult epuizate.
Astfel, pentru eficientizarea, optimizarea și reformarea sistemului de învățământ din Republica Moldova, Partidul Politic PACE odată ajuns la guvernare vom realiza pentru educație următoarele:
⦁ Vom ridica prestigiului profesorului și alocarea a circa 10% din PIB pentru Educație și de asemenea, refacerea și reformularea tabelelor de pontare a profesorilor iar fiecare oră muncită, incluse 1 în 2 schimburi și pregătirile după ore vor fi achitate pe deplin.
Vom simplifica curriculumul de predare în școli și universități.
⦁ Stoparea controalelor nejustificate și birocratice de la raion și minister și vom înlocui acestea cu mai mult suport și instruire a cadrelor didactice din țară și peste hotare.
⦁ Reducerea rapoartelor și planurilor birocratice excesive.
⦁ Elaborarea un soft unic, national, de introducerea informatiei zilnice de profesori, care singur va genera rapoartele și statistica, pentru a scoate de pe umerii profesorilor așa obligație.
⦁ Vom asigura școlile cu următoarele condiții:
a) rechizite pentru profesori, ce le trebuie în desfășurarea orelor;
b) dulăpioare pentru fiecare elev;
c) crearea și repararea capitală a blocului sanitar în școli, asigurarea cu apă caldă precum și dușuri;
d) absolut fiecărui profesor din Republica Moldova vom acorda un calculator să se pregătească pentru ore;
Partidul Politic PACE, va munci în continuare și va depune tot efortul pentru a oferi profesorilor noștri toate condițiile necesare, să scoatem birocrația de pe umerii dascălilor și să aducem prestigiul profesorilor binemeritat în societate.
Dragi Profesori, noi vă îndemnăm să fiți mândri de profesia ce o aveți, fiind de o noblețe și importanță esențială pentru întreaga societate și de fiece dată să aveți curaj, să aveți demnitate și să spuneți lucrurilor pe nume atunci când vă confruntați cu o problemă.
Aveți tot respectul și considerația noastră !
Vă multumim!.
Vă încurajăm să ne trimiteți opiniile dumneavoastră. Luați legătura cu reprezentanții PACE - partidulpace@gmail.com

Adresa: Chișinău, str. Alexei Sciusev 80A
Email: partidulpace@gmail.com
Telefon: +373 22 270890
Telefon: +373 67 270890

PARTIDUL ACASĂ CONSTRUIM EUROPA © 2021