PACE susține antreprenorii

Partidul Acasă Construim Europa, acordă o atenție sporită susținerii acelor oameni care, în pofida greutăților, contextului dificil social-economic din Republica Moldova, birocrației, aleg totuși să investească, creând și punând astfel pe roate, afaceri care se bucură de succes și care pot servi drept bune exemple pentru toată lumea.

Astfel, în urma vizitei de lucru pe care am avuto în data de 7 noiembrie la Edineț, am avut bucuria și onoarea de a face cunoștință cu un antreprenor local, de origine olandeză, pe nume Jim, care a pus pe roate propria afacere în domeniul zootehnic.
Totul a început în anul 2011 cu doar 35 de vite iar în prezent fermierul numără deja 511 de cornute. Scopul lui este să ajungă la un număr de 1000 de vaci însă asta ar însemna costuri suplimentare destul de mari și din păcate legile în Republica Moldova sunt gândite astfel încât în loc să sprijine antreprenorii, le creează și mai multe impedimente în activitatea acestora.
Antreprenorul ne-a relatat mai multe aspecte din activitatea sa de zi de zi, precum și problemele cu care se confruntă.
Acestea fiind:
 Instabilitatea politică din Republica Moldova;
 Adoptarea legilor defectuoase peste noapte, fie că este vorba de capriciile sau de interesul cuiva, dar nicidecum o lege binegîndită, structurată și consultarea cu mediul de afaceri;
 Republica Moldova are o mare problemă la capitolul securitate alimentară și calitatea alimentelor, deoarece circa 80% din laptele consumat pe piața internă este de import, de o calitate proastă, de cele mai multe ori din prafuri sau conțin aditivi alimentari în măsură să afecteze serios sănătatea;
 Este nevoie de politicieni responsabili care să se întoarcă cu fața spre mediul de afaceri și investitorii străini. De asemenea, să manifeste grijă față de oameni, politicieni care să încurajeze, să susțină și să dezvolte mai multe complexe zootehnice sau gospodării țărănești.
 Toate organele statului care au fost constituite pentru a susține business-ul zootehnic, au o capacitate birocratică foarte înaltă și de cele mai multe ori blochează procesele.
 Hrana și nutrețurile pentru vitele mari cornute, pentru domeniul zootehnic din Republica Moldova. Cea mai mare parte se vinde la prețuri mizere la export iar după aceasta, se importă aceleași produse pentru a întreține domeniul zootehnic dar cu prețuri triple.
 Restituirea TVA-ului. Statul nu este exemplar nici la acest capitol, ba chiar blochează procesele și sumele mari de bani iar asta, de asemenea reprezintă o piedică importantă în procesul de dezvoltare și extindere.
 Procesul defectuos al subvențiilor de la stat (birocrația, mecanisme anevoioase, implementarea cărora generează fie procese de judecată interminabile, fie acte de corupție.
Apreciem deschiderea și totodată încrederea pe care a oferito antreprenorul Partidului Acasă Construim Europa, înțelegând că în acest mod, are convingerea că va fi auzit, înțeles și susținut în activitatea sa de mai departe.
Totodată, Jim urmează să ne expedieze 5 probleme majore precum și 5 soluții văzute de dumnealui în calitate de antreprenor și fermier cu experiență în Republica Moldova iar noi îi vom oferim sprijinul necesar și astfel și noi, partidul PACE să elaborăm strategii și programe atât de indispensabile cetățenilor acestei țări și oamenilor care în pofida tuturor greutăților, incearcă și reușesc să miște carul din loc.
PACE este prima formațiune politică care păstrează, atrage și valorifică OAMENII împreună ACASĂ, construind EUROPA.

Vă încurajăm să ne trimiteți opiniile dumneavoastră. Luați legătura cu reprezentanții PACE - partidulpace@gmail.com

Adresa: Chișinău, str. Alexei Sciusev 80A
Email: partidulpace@gmail.com
Telefon: +373 22 270890
Telefon: +373 67 270890

PARTIDUL ACASĂ CONSTRUIM EUROPA © 2021