PACE cere Curții de Apel să oblige CEC să deschidă 220 de secții de vot în diasporă

Partidul Politic PACE solicită Curții de Apel Chișinău să anuleze decizia Comisie Electorale Centrale de constituire a 146 de secții de vot peste hotare. La fel, formațiunea cere magistraților să oblige Comisia să deschidă 220 de secții de votare în străinătate, care să fie amplasate prioritar în regiuni în care sunt comunități mari de moldoveni. 

Nadejda Tatarciuc, secretar general al PACE, a declarat că la stabilirea numărului secțiilor de vot pentru cetățenii Republicii Moldova aflați peste hotare, Comisia Electorală Centrală a ignorat realitățile scoase în evidență la alegerile prezidențiale din 2020 și recomandările Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene. Mai mult, decizia CEC este motivată politic și are drept scop avantajarea Blocului Electoral al Socialiștilor și Comuniștilor.

”Analiza procesului de votare în străinătate la alegerile prezidențiale a arătat că în multe dintre secții numărul doritorilor de a-și exprima dreptul constituțional a fost într-atât de mare, încât s-au format cozi, iar cetățenii moldoveni au fost nevoiți să aștepte 4-5 ore ca să voteze. În turul doi al scrutinului, în peste 30 de secții au votat mai mult de 3000 de cetățeni, iar în peste 10 secții – mai mult de 4500 de cetățeni. În 11 secții, buletinele de vot s-au epuizat – în Franța, Germania, Italia, Marea Britanie”, a spus Nadejda Tatarciuc. 

Nadejda Tatarciuc a mai precizat că liderul PACE, Gheorghe Cavcaliuc, aflat într-un turneu european pentru întâlniri cu diaspora, s-a convins personal că numărul moldovenilor care vor să meargă la vot este cu mult mai mare decât cei 105 mii de cetățeni, care s-au înregistrat prealabil pe site-ul CEC. 

Ținând cont de aceste argumente, Partidul Politic PACE cere ca pentru diasporă să fie deschise 220 de secții de votare, ceea ce va permite cetățenilor aflați peste hotare să-și exercite dreptul constituțional la vot.

Vă încurajăm să ne trimiteți opiniile dumneavoastră. Luați legătura cu reprezentanții PACE - partidulpace@gmail.com

Adresa: Chișinău, str. Alexei Sciusev 80A
Email: partidulpace@gmail.com
Telefon: +373 22 270890
Telefon: +373 67 270890

PARTIDUL ACASĂ CONSTRUIM EUROPA © 2021