PACE aduce în Moldova ”Crucea Albă”, un ajutor important pentru ”Crucea Roșie”

În Republica Moldova va fi implementat serviciul ”Crucea Albă”, care este un ajutor indispensabil pentru ”Crucea Roșie”. Această inițiativă devine posibilă datorită Partidului Acasă Construim Europa (PP PACE).
Subiectul a fost discutat în timpul vizitei unei delegații a PP PACE, condusă de liderul formațiunii, Gheorghe Cavcaliuc, la serviciul ”Crucea Albă” din regiunea Bolzano, Italia.
Președintele PP PACE, Gheorghe Cavcaliuc și Președintele serviciului ”Crucea Albă”, Secretarul General al Samaritean Internațional, Ivo Bonamico, au ajuns la o înțelegere de colaborare. Ca un prim pas în această direcție, a fost inițiată procedura de donare a cinci ambulanțe și echipamentul necesar pentru a implementa acest serviciul în țara noastră. La fel, urmează să fie organizate instruiri pentru o echipă locală a ”Crucii Albe”.
Vicepreședintele PP PACE Valentina Geamănă, care a depus un efort enorm ca serviciul dat să ajungă în Republica Moldova, spune că tot ce rămâne de făcut acum este perfectarea actelor de intenție și crearea echipei de implementare a proiectului în țara noastră.
”Crucea Albă” este un ajutor indispensabil pentru Crucea Roșie (serviciu de salvare), însă nicidecum o alternativă a acesteia. Personalul din Crucea Albă nu este format din medici sau asistenți medicali, ci sunt persoane bine instruite în domeniul asistenței sociale, iar 70% dintre ei sunt voluntari.
Principalele activități ale serviciului Crucea Albă constau în livrarea medicamentelor de la spitale sau farmacii acasă bătrânilor sau persoanelor cu dizabilități, bolnavilor incurabili, programarea și însoțirea lor în timpul vizitelor la medici. Mai nou, personalul ”Crucii Albe” îndeplinește și ultima dorință a bolnavilor incurabil, în stare terminală. Aceștia sunt transportați acasă, de exemplu, pentru a-și lua rămas bun de la cei dragi, le oferă posibilitatea să meargă, pentru ultima dată, la teatru, să viziteze localitatea unde au copilărit.
Asociația Provincială de ajutor ”Crucea Albă” a fost fondată în anul 1965, acest serviciu s-a răspândit rapid în regiunea Bolzano, fiind dotat cu personal bine instruit, transport performant de diferite categorii, motociclete, mașini de munte, ambulanțe, tractoare, etc.
Serviciul mai dispune de echipament și corturi necesare pentru a improviza chiar și o bucătărie în aer liber cu o capacitate de preparare a bucatelor pentru aproximativ 9000 persoane.
Președintele PP PACE, Gheorghe Cavcaliuc, a mulțumit partenerilor italieni pentru suport ca un astfel de serviciu vital să ajungă în țara noastră și să ofere asistența socială atât de necesară și oamenilor din Republica Moldova.

Vă încurajăm să ne trimiteți opiniile dumneavoastră. Luați legătura cu reprezentanții PACE - partidulpace@gmail.com

Adresa: Chișinău, str. Alexei Sciusev 80A
Email: partidulpace@gmail.com
Telefon: +373 22 270890
Telefon: +373 67 270890

PARTIDUL ACASĂ CONSTRUIM EUROPA © 2021