PACE a vizitat ECO-CENTER AG din Provincia Bolzano, Italia

 Delegația PACE a vizitat cel mai mare centru din zona Bolzano, Italia de prelucrare a deșeurilor Eco-Center AG Bolzano.

 Directorul General, Ing. Marco Palmitano a organizat o excursie prin tot complexul, prezentând sistemul bine gândit care a devenit total mecanizat și foarte performant.
 ECO – CENTER AG a fost constituit în anul 1994.
26 ani de activitate, 105 parteneri, 45 mln de euro facturat pe an, 231 de angajați, energia produsă 182.211(MWh), energia livrată totală (155.221), energia electrică 53.655((MWH), 1600 vizitatori în fiecare an.
 Eco – Center AG a adoptat un COD ETIC pentru toți cetățenii Bolzano, creat în ajutorul sistemului ecologic bazat pe transparență, corectitudine, calitate și eficiență. Codul de etică orientează managementul companiei către principiile responsabilității, transparenței, corectitudinii și eficienței. Astfel, Codul este implementat, monitorizat și actualizat de un comitet de etică.
Bilanțul social al activităților făcute este prezentat anual când se lansează și obligațiile pe care și le asumă centrul în viitor. Se produc două versiuni: o versiune completă pentru actorii instituționali și o versiune scurtă pentru cetățeni.
Într-o perioadă relativ scurtă de timp, ITALIA a încurajat cu succes o cultură a reciclării, prin infrastructură, stimulente şi campanii publice de sensibilizare.
ECO – CENTER AG este o companie a municipalităților din Tirolul de Sud și a provinciei autonome Bolzano din Italia.
În Tirolul de Sud, legea provincială nr.8 / 2002 „Reglementările privind gestionarea apelor” a introdus un sistem de canalizare unificat și a prevăzut organizarea acestuia pe baza bazinelor optime de captare, care sunt stabilite de guvernul provincial.
ECO – CENTER AG operează un singur serviciu de canalizare OEG2 (58 de municipalități).
Organizarea serviciului este guvernată de un acord de concesiune, care prevede gestionarea stațiilor de epurare a apelor uzate municipale și a colectoarelor majore.
În plus, Eco Centrul AG oferă următoarele servicii:
– curățarea și golirea foselor septice;
– controlul deșeurilor industriale;
– monitorizarea apei potabile.
De asemenea, susține proiecte de cercetare de mediu pentru a studia impactul activităților sale asupra zonei înconjurătoare.
 In cadrul discuțiilor dintre administrația ECO-CENTER AG și delegația PACE s-a convenit asupra oferirii din partea companiei italiene a asistenţei de viitor pentru implementarea unor astfel de centre de reciclare a deșeurilor la noi în țară.
 Totodată, specialiștii din cadrul ECO -CENTER AG Bolzano sunt disponibili să primească o delegație compusă din funcționari de stat din Republica Moldova care să preia proiectul cap-coadă și ulterior să beneficieze de tot suportul logistic pentru construcția unui astfel de centru în Moldova.
 Dialogul a fost unul destul de important ținând cont de stringenta problemă globală de gestionare a deșeurilor. Cu atât mai mult cu cât Moldova se îneacă deja în deșeuri. Suntem la etapa când avem mult de învățat de la europeni iar dacă nu vom putea realiza mai rapid aceste obiective ne putem trezi cu o catastrofă ecologică.
Vemim cu sincere multumiri către Directorul General, Eco-Center AG Bolzano, Ing. Marco Palmitano și dlui Luis Durnwalder.

Vă încurajăm să ne trimiteți opiniile dumneavoastră. Luați legătura cu reprezentanții PACE - partidulpace@gmail.com

Adresa: Chișinău, str. Alexei Sciusev 80A
Email: partidulpace@gmail.com
Telefon: +373 22 270890
Telefon: +373 67 270890

PARTIDUL ACASĂ CONSTRUIM EUROPA © 2021