Președintele Partidului Politic Acasă Construim Europa (PACE), Gheorghe Cavcaliuc, a fost invitatul conferinței  ”Amenințare la adresa democrației – influența Google, Facebook &Co”, desfășurată online. Evenimentul a reunit parlamentari și lideri de opinie din 17 țări cu scopul de a dezbate riscurile pentru procesele democratice, apărute odată cu instituirea monopolului asupra mediului digital.

Unul dintre subiectele discuției a fost contracararea controlului totalitar al spațiilor digitale sociale de către marile companii tehnologice.

Necesitatea unei reglementări juridice a influenței giganților IT este tot mai urgentă, ținând cont că datele despre utilizatorii, care anterior erau colectate în mare parte în scopuri comerciale, au devenit acum muniția politică a acestora.

În intervenția sa, liderul PACE a menționat că societatea din Republica Moldova devine tot mai dependentă, dar și mai vulnerabilă în fața rețelelor de socializare. Printre riscuri, Gheorghe Cavcaliuc a evidențiat folosirea spațiului digital în scopuri politice pentru influențarea opiniei publice prin tehnologii de manipulare. O altă amenințare pentru procesele democratice este blocarea unor lideri de opinie, incomozi pentru anumite forțe politice, cu ajutorul companiilor din Silicon Valley. Aceste procese de regulă sunt foarte selective și subiective și în loc să elimine discriminarea, avantajează anumite forțe politice.

Gheorghe Cavcaliuc s-a referit și la problemele în comunicarea cu Google și Facebook, în perioada în care deținea funcții de conducere în instituții de drept. Acesta a adus drept exemplu cazurile în care, prin intermediul comisiilor rogatorii solicita, în numele statului, informații, necesare unor anchete. Examinarea demersurilor dura de obicei o jumătate de an și de fiecare dată primea refuz. De cealaltă parte, platformele online și rețelele de socializare pot deveni instrumente de destabilizare a situației în țară, așa cum s-a întâmplat în Republica Moldova în aprilie 2009.

Liderul Partidului Acasă Construim Europa a fost invitat la conferință de Bundestag (Parlamentul Germaniei). La eveniment au participat delegați din 17 țări, printre care Germania, Franța, SUA, Rusia, Ucraina, România, Elveția, etc.