Medicii din PACE vorbesc deschis despre problemele grave din sistemul medical și soluțiile Partidului Acasă Construim Europa pentru sistemul de sănătate

Sănătatea nu reprezintă totul, dar fără sănătate nimic nu contează. O spunea un mare filozof.
Ținând cont de problemele majore cu care se confruntă sistemul medical din Republica Moldova, precum și situația dezastruoasă a sănătății națiunii noastre, etapa la care am ajuns, când oamenii mor cu zile din cauza COVID — 19, se cere imediata implementare a soluțiilor concrete care să lupte cu adevărat eficient cu această pandemie.

Referindu-ne la situația epidemiologică din țara noastră, constatăm o serie de probleme grave la care autoritățile competente trebuie să reacționeze cât mai urgent. Printre acestea enumerăm:

— Teste puține și testarea la COVID-19 mult prea redusă a populației Republicii Moldova
— Insuficienta organizare a măsurilor de prevenție și răspândire a virusului
— Exodul masiv al medicilor din țară
— Lipsa locurilor în spitale pentru pacienții bolnavi de COVID-19 precum și a spațiilor corespunzător amenajate,echipate
— Limitarea accesului către procedurile de investigație și tratament salvatoare de vieți. (infarctul de miocard și accidentul vascular cerebral care însumând sunt prima cauză de deces în RM)
— Lipsa resurselor financiare a multor persoane infectate de a se trata de COVID-19
— Problema timpului. Pacienții bolnavi de COVID-19 trebuie să ajungă la un centru specializat în doar câteva ore. (Bunăoară daca sunt pacienți din Ocnița sau Giurgiulești, sigur că ei au șanse puține)
— În țara noastră medicii sunt nevoiți să lupte pe 2 fronturi, deoarece: în loc ca politicienii din RM să investească în infrastructură, ei au inventat o soluție perfectă în prioada de criză — să își concentreze toată energia pentru a rezolva problema stadionului Republican.
— În loc ca aceștia să investească toată energia lor creativă în promovarea unui mod sănătos de viață, ei au investit în a da statul special limbii ruse de parcă ar fi cea mai mare problemă la moment în RM când zilnic mor oameni cu zile.
Prin urmare, unii care sunt la guvernare se ocupă cu orice numai nu cu gestiunea normală a crizei pandemice iar alții care sunt în opoziție, adună oamenii la proteste unde există cel mai mare risc de infecție.
— Problema este una și mai gravă în mediul rural, acolo unde e insuficiență strigentă de cadre calificate și asistență necesară în vederea acordării unei îngrijiri adecvate. Stașe și raioanele sunt lipsite de utilaj, de condiții pentru acordarea tratamentului și recuperării precoce a pacienților bolnavi de COVID-19.

Cu regret, toate aceste lucruri se întâmplă din cauza politicienilor corupți și iresponsabili, cărora nu le pasă de situația din spitalele din țară pentru că ei și rudele lor se tratează peste hotarele țării.

Pentru a construi ceva eficient și durabil, noi, Partidul Acasă Construim Europa, format din profesioniști, ne asumăm politic implementarea, odată ajunși la guvernare, următoarelor proiecte pentru sistemul medical și pentru poporul nostru:

1. Vom construi 2 spitale regionale, moderne, dotate cu tehnică de ultima generație, în Cahul și Bălți, pentru ca fiecare cetățean să aibă acces rapid la servicii de înaltă calitate în orice colț al țării.
2. Pe durata mandatului nostru vom mări salariul medicilor cu un cuantum de până la 3 ori mai mare decât salariul mediu pe economie.
3. Vom dezvolta turismul medical, în special cel dentar și balneo-sanatoriale.
4. Vom implementa programul național E-sănătate.
5. Vom dezvolta și extinde serviciile de transport sanitar specializat, inclusiv aerian.
6. Vom dezvolta un sistem Republican de Telemedicină, integrat cu funcționarea serviciilor urgente și ale celor de medicină primară.
7. Iar cel mai important lucru, pentru a reuși toate acestea, este necesar ca în fruntea instituției să nu fie desemnați juriști sau tot felul de populiști dar, un conducător cu studii și experiență in domeniul sănătății precum și înalte capacități manageriale.

De asemenea, este important de menționat că Partidul Acasă Construim Europa este este singurul partid politic care are elaborat detaliat sistemul E-Sanatate, care drept scop sporirea sperantei de viață a oamenilor,eficientizarea serviciilor publice, reducerea birocrației si evidența medicamentelor.

Suntem unica formațiune politică la care au aderat medicii si au elaborat un plan de acțiuni. Cât privește Candidatul la funcția de Ministru al Sănătății va fi desemnat câștigătorul unui concurs, participanții la acest concurs vor fi profesioniști din domeniul clinic, spitalicesc, farmaceutic, academic si managerial.

După ce va fi identificat cel mai bun candidat, acesta va fi numit pe un termen de 7 ani. De ce? Pentru că, după cum cunoaștem, și pentru a deveni medic este necesar de a studia și a depune efort mai mult decât pentru orişicare altă profesie.

Dar și pentru faptul că Sănătatea și Medicina într-un stat are nevoie de stabilitate și continuitate mai mult decât oricare altă ramură.
Acestea dar și multe alte probleme majore din domeniul sănătății le vom rezolva noi, profesioniștii din Partidul Acasă Construim Europa implementând acțiuni odată ce poporul Republicii Moldova ne va acorda votul de încredere, ne va delega în Parlament și ne vor încredința să guvernăm țara.

În acest sens, noi, Partidul Acasă Construim Europa, cerem:
— Demisia Ministrului Sănătății;
— Reorganizarea Comisiei Stare de Urgență;
— Demisia Guvernului;
— Dizolvarea Parlamentului și Alegeri anticipate cu o nouă clasă politică.

PACE și SĂNĂTATE tuturor!

Vă încurajăm să ne trimiteți opiniile dumneavoastră. Luați legătura cu reprezentanții PACE - partidulpace@gmail.com

Adresa: Chișinău, str. Alexei Sciusev 80A
Email: partidulpace@gmail.com
Telefon: +373 22 270890
Telefon: +373 67 270890

PARTIDUL ACASĂ CONSTRUIM EUROPA © 2021