Ce ar fi dacă am Construi Europa Acasă ?

Mediu informațional este plin de știri negative, deoarece asta prinde, aduce vizualizări și confirmă percepția populației precum că în Republica Moldova este rău și se necesită o schimbare. De ce totuși nu vine aceeași schimbare așteptată ?

Pe parcursul ultimilor 12 ani cu succes au fost “identificați” acei “dușmani ai poporului” și cu succes au fost înlăturați de la putere. Cei noi veniți aduceau o doză de speranță, dar după scurt timp aduceau și dezamăgirea. 

Cadrul Bugetar pe Termen Mediu, aprobat la 28 octombrie 2020 prezintă niște perspective pesimiste:

 • Gradul de creditare al țării va ajunge în anul 2023 la cifra de 105 miliarde lei (în anul 2019 erau 52 miliarde lei, CBTM, pagina 36).
 • Cursul valutar se planifică să ajungă în anul 2023  la 20,30 lei (CBTM, pagina 38, Anexa 1)
 • Încasările din Taxa pe Valoare  Adăugată la Bugetul de Stat vor crește mai mult la componenta import și mai puțin la componenta mărfuri produse pe teritoriul țării (CBTM, pagina 40, Anexa 2.1.1) 

În limbaj simplu sună astfel – guvernul planifică să ia suplimentar credite de 53 miliarde de lei, pentru ca să importe niște mărfuri din exterior. 

Gradul de îndatorare a Republicii Moldova este unul destul de redus față de media mondială și această postare nu are drept scop critica îndatorării. Prezența banilor în circulație este motorul economiei. Această postare este despre modul de utilizare a banilor împrumutați. Împrumuturile accesate de guvern pentru consum este o decizie cu riscuri majore. În cazul în care aceste împrumuturi erau direcționate spre business, fie sub formă de credite, fie sub formă de granturi, atunci ele aduceau soluții mai complexe. Direcționarea banilor spre dezvoltarea antreprenoriatului ar permite creșterea produsului intern brut, crearea de noi locuri de muncă, revenirea acasă a diasporei și obținerea independenței pe mai multe sectoare ale economiei. 

Dacă revenim la tema inițială, atunci înțelegem că acum nu există o luptă a programelor economice la nivel de legislativ, nu există dezbateri privind procedura de combatere a șomajului, dezbateri privind politicile de recalificare a cadrelor (deoarece un specialist calificat aduce plus valoare și întreprinderii și familiei sale). 

Lupta politică a ajuns la nivel primitiv, la nivel de bârfă, unde lipsește confirmarea zvonurilor. Mulți și azi au de demonstrat că “nu au fete acasă”.  Însă experiența țărilor dezvoltate arată că o țară simte progresul când are loc consultarea populației privind modul prin care se vor implementa acele promisiuni electorale.

La care partide politice există claritate în expunere la 10 întrebări?

 1. Care este modalitatea prin care veți rezolva  problema  migrației?
 2. Care este modelul de reformă a sistemului de pensionare?
 3. Care este planul pentru reintegrarea țării și managementul riscurilor?
 4. Care este modelul de soluționare a problemelor Administrațiilor Publice Locale?
 5. Promiteți locuri de muncă bine plătite – care este planul de acțiuni?
 6. Modul de soluționare a problemei corupției?
 7. Care este modelul de reformă a sistemului de sănătate?
 8. Care este planul de acțiuni pentru sistemul educațional?
 9. Prin care metodă veți atrage investitorii – planul de acțiuni?
 10. Care este oferta pentru revenirea acasă a diasporei?

Anul 2021 arată că epoca populismului se termină!  În scurt timp toți se vor plictisi de scuzele permanente. Perioadele de criză (inclusiv în care suntem noi acum) limpezesc mult percepția oamenilor. Aceste perioade ajută pe toți cetățenii unui stat să simtă la nivel intuitiv cine poate organiza lucrurile și cine poate doar să pregătească de acum explicațiile de ce nu va  realiza promisiunile electorale. 

Ce ar fi dacă am Construi Europa Acasă și am începe cu niște dezbateri civilizate pe programele de stat. Avem minim 10 teme de enunțate mai sus, noi suntem gata să oferim platforma informațională. După aceste discuții, bazate pe argumente, vom crea cerințe mai serioase din partea societății și în politică vor intra mult mai multă pregătită profesional. 

PACE vouă!

Vă încurajăm să ne trimiteți opiniile dumneavoastră. Luați legătura cu reprezentanții PACE - partidulpace@gmail.com

Adresa: Chișinău, str. Alexei Sciusev 80A
Email: partidulpace@gmail.com
Telefon: +373 22 270890
Telefon: +373 67 270890

PARTIDUL ACASĂ CONSTRUIM EUROPA © 2021